Bildgåtan november 2018

Gåtan 15/11 - 15/12. Vinterlov

bildgåtan

Foto: Spoca

Hörnet Valhallavägen och Jungfrugatan i Stockholm. Bilen packas för vinterlov i Mariefred. Far blir kvar i stan för att arbeta, men resten av familjen får ledigt.

Känner du igen bilarna och vad ser du mer på bilden? Vilket årtionde togs fotografiet? Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se

Bildgåtan oktober 2018

Gåtan 9/10 - 12/11. Året är 1965

bildgåtan

Foto: Spoca

23 februari 1965, färden går från Lysekil via Uddevalla till staden. Bilen är den senaste årsmodellen av Ford Taunus 17M, inköpt för 14500 kronor. Rummet är bokat på Hotel Gösta Berling.

Känner du igen staden och torget med de många fina bilarna och bussarna? Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se De tio första rätta svaren får en isskrapa från Comfort Racing.

2018-11-15. Rätt svar är Karlstad. Fotografen har ett inbokat besök på KMW tillsammans med Försäkrings AB Fylgia. Det gäller brandbesiktning!

Ingemar Englund: Karlstad!

Håkan Lindberg: Karlstad!

Gösta Kastensson: Hej det verkar vara Fredsmonumentet på Stora torget i Karlstad. Har för mig att jag sett det där.

Lars Jangbeck: Stora torget Karlstad.

Martin Stenlund: Karlstad o G östa Berling!

Anders Jonsén: Ja nu är vi KARLSTAD på torget med kyrkan i bakgrunden ,där har man svängt sina lurviga på både Sandgrund och Stadshotell när man låg ute jobbade på pappers bruken runt nejden drog över land å rike i en “ Kappa 56 –a” som resemontör ja det var då de ack, ack, då man fyllde soppa för en 10:- - 13,6 pannor jobbade extra då också på BP macken vid Råsunda Fotbolls stadion på den tiden då man inte reste lör-sön dagar .

Tore Thallaug: Stora Torget i Karlstad med statyn som hyllar den fredliga Unionsupplösningen 1905 mellan Sverige och Norge. Tror den restes med anledning av jubileet 1955.

Tony Ring: Bilden från 23 februari 1965 ser ut att föreställa Stora Torget i Karlstad. (Dock lite förvirrande med en kyrka som jag inte riktigt känner igen).

Bosse Lindman: Tycker det ser ut som att vi kanske kan befinna oss i rallymetropolen Karlstad. Hotell Gösta Bergling leder också tankarna dit.

Björn Felten: Bilden är tagen på Stora Torget i Karlstad.

Björn Berglöf: Staden är Karlstad!

Gunnar Karlsson: KARLSTAD, Det är ju SOLA I KARLSTAD. Eva-Lisa som hon hette var alltid på gott humör när hon drev ett värdshus i Karlstad.

Henrik Wassén: Bör vara Karlstad!

Reimer Thomsson: Karlstad!

Ulf Wittblad: Min gissning är Karlstad.

Fredrik Horneman: Det måste vara Fredstorget i Karlstad.

Tommie Tellander: Måste vara i soliga Karlstad! Mycket trevlig stad och huvudstad för oss Värmlänningar!

Johan Birat: Staden är Karlstad, Stora Torget med statyn Fredsmonumentet, skapad av Ivar Johnsson.

Staffan Ahlström: Stora Torget i Karlstad med statyn ”Fredsmonumentet”.

Bildgåtan juni/juli 2018

Gåtan 27/6 - 27/8. Coola bilen

bildgåtan

Foto: Spoca

En bil som tillverkades under lång tid med vissa förändringar. Många faller för designen och den vackra instrumentpanelen. Detta exemplar är ej i originalskick (ratt, stolar och bur). Vad kan du berätta om bilden? Mejla redaktionen@spoca.se

2018-10-11. En P1800 (1800S) i racingutförande, vi såg den på Gärdesloppet för ett antal år sedan. Instrumentpanelen är verkligen vacker. Läs några av svaren nedan.

Bengt Dieden: Någon som körde race med en P1800 eller snarare än 1800S. Men vem? Tror jag sett bilen i aktion på bana men minns inte vem som körde. Tyvärr.

Pär Adolfsson: Bilen på bilden är en Volvo P1800 från 1960-talet. 1975 köpte jag en begagnad Volvo P1800E från 1971, 4-växlad med overdrive. Bilen var vit med röd skinnklädsel och jag betalade 14.000 kr för den.

Tommy Sjödin: Volvo P 1800

Lars Jangbäck: Ser ut som en Volvo P 1800, modifierad i nutid för racing. Knappast den P 1800 som Tom Trana körde i Midnattssolsrallyt 1961, då han fick bryta på sista sträckan med havererad koppling, med en klar andraplats inom räckhåll.

Lennart Hermansson: Hej - det är väl en Volvo P1800....!

Ralph Emtemark: Tidig VOLVO P1800 med den första versionen av instrument. Ser ut som en tävlingsbil, kanske rally?

Calle: Jag tror att det är en P1800 som man försökte köra racing med ngn säsong sm grp2 vill jag minnas. Såg på dragracingbilderna att min A35pickis va med även Valianten som slog ut mig repa 2 bilen finns kvar i familjen lillbrorsan har den o den var det 12fte amatörbyggda fordonet i landet gått ca 16000 mil med 331 Chevamotor.

Lasse Johansson: En klassisk vit P1800 design av Pelle Pettersson. Bilen på bilden kan möjligtvis vara iordning gjord för historisk racing.

Alf Hansson: Interiören på bilden kommer från en Volvo P 1800. I detta utförande är den utrustad för banracing, troligtvis Historic Racing. Det kan också handla om rally eftersom dörrfickan finns kvar. På den tiden det begav sig ansågs P 1800 vara för tung och användes därför inte så mycket för racingändamål. Om jag inte minns helt fel så körde den duktige Tom Trana P 1800 i Midnattssolsrallyt någon gång i början av 60-talet.

Thomas Frejd: Bilen är en Volvo P1800, en klart vacker klassiker, i detta fall ombyggd till tävlingsbil.

Bildgåtan maj 2018

Gåtan 23/5 - 15/6. Välklädda damer och herrar

bildgåtan

Foto: Spoca

Intressant att spana in modet, idag kallas det för vintage/retro, men var är vi i Sverige? Känner du igen platsen och vilket årtionde är fotografiet ifrån? Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se

2018-06-27. Vi är i juli 1964 och platsen är mycket riktigt Sergelgatan vid Sergels Torg i Stockholm. Fotografen står på bron (Mäster Samuelsgatan) och blickar ner över Sergelgatan bort mot Hötorget.

Åke Axelsson: Fotot är helt klart Hötorget i Stockholm och tiden gissar jag på 1960-tal.

Bert Lehnberg: Bilden föreställer Sergels Torg i Stockholm. Bilden är tagen slutet 1960 tal. Sergels Torg invigdes 1967.

Gunnar Geijer: Det är det nyinvigda Hötorgscity, förmodligen sommaren 1959. I höger bildkant skymtar konserthusets pelarrad. Konstigt att dom inte rev det också när dom ändå höll på. Hjalmar Mehr och borgarrådet Garpe lyckades riva större delen av centrala Stockholm. Den helgonförklarade franske arkitekten Le Corbusier hade mängder med förslag hur man skulle ”modernisera” staden. Han ville bl.a. riva hela Norrmalm och bygga två gigantiska byggnader som skulle rymma bostäder, affärer, kontor och mycket annat. Rivning av Gamla Stan fanns också på dagordningen men som tur var blev det inget av med det!

Bengt Dieden: Detta är Sergelgatan i Stockholm i början av 60-talet då Sergel City var nytt. Gatan går mellan Hötorget och Sergels Torg. Namnet efter konstnären Tobias Sergel. Till vänster i bild ligger Ojas Foto där man spenderade alla pengar man hade och till höger låg nya klädvaruhuset Hennes & Mauritz, men de fick inte se mycket av mina pengar. Till höger ligger också de fem höghusen för kontor där även Stockholms Sparbank höll till. Många gillade det nya Stockholm och andra förfasade sig.

Lars Jangbeck: Stockholm, Hötorget, 60-tal.

Lasse Johansson: Denna gång var det lätt. Sergels Torg Stockholm.

Bildgåtan april 2018

Gåtan 13/4 - 15/5. Sommarstaden

bildgåtan

Foto: Spoca

Vi är i en populär sommarstad med många semesterfirare och dessutom nära vatten. Vad kan du berätta om bilden, känner du igen platsen, bilarna och vilket årtionde kan det vara? Skicka ditt svar till redaktionen@spoca.se

2018-05-23. En kul bild, men riktigt svår bildgåta. Göteborgs Bank var lite förvillande, men vi är i Norrtälje i Stockholms län och året är 1965. Familjen gör sina inköp inför helgen, mor i mockajacka och dotter med glasstrut och hemstickad tröja.

Lars Jangbäck: Tullportsgatan Norrtälje mot Stora torget. Rådhusets spira skymtar uppe till vänster. Peugeot 404, ett par Opel Rekord, en VW 1200 och ytterligare en skymtar på torget. Brantens skomakeri låg på gården in till höger i bild.

Klas Olsson: Helt klart västkusten, Gamla anrika Götabanken syns tydligt i bakgrunden, Kan vara Varberg eller Falkenberg. Årtiondet är lättare att sia om, det är 1960-tal, min far hade en likadan Opel Rekord som de i mitten av bilden, jag gissar på 1964, och Falkenberg.

Christer Hansson: Staden är Göteborg, men vet inte exakt vilken plats. Bilen närmast i bild är en Peugeot 404 sedan. Från gränden till höger kommer en VW typ 1 ut, längre bort i bild syns 2 Ford ....Cortina tror ja. Årtiondet är klar 1960-talet.

Tore Tallaug: Bilarna som går att urskilja är: Peugeot 404 årsmodell 1964 eller tidig 1965. Den gröna färgen med ljusbeige inredning kom till årsmodell 1964, en bit in på modellåret 1965 fick modellen tvåfärgade parkerings/blinkersljus. De två Oplarna är årsmodell 1963-1965. Folkvagnen 1200 som sticker ut nosen med sitt stenskottskydd är från ungefär samma era, blev väl större blinkers sedan. Året, med tanke på bilar och de människor ( flickan med klassisk Tjorven frisyr ) som är med på bilden, bör då vara sommaren 1965 plus/minus ett år. Frågan är då, var...? Ingen aning men sommarstad, Göteborgs Bank och för mig okänd terräng. Den enda stad på västkusten som jag inte har varit inne i är Falkenberg och ni gillar ju racing (Västkustloppet), så det får bli min gissning.

Bildgåtan mars 2018

Gåtan 14/3 - 15/4. Foto 22 februari 1965

bildgåtan

Foto: Spoca

Sex äldre damer och en ung tjej, vad gör dom? Ett tips är att en militär officersgrad har gett namn till produkten. Vad kan du berätta om fotografiet? Tidningen på bänken kanske är till hjälp. redaktionen@spoca.se

2018-04-13. Bildgåtan var inte så lätt den här gången. Men rätt är Överste Sill som tillverkades av företaget AB Gust. Richter. Bilden är från fabriken i Lysekil och daterad 22 februari 1965. Det fanns även en konservfabrik i Fjällbacka. Företaget startades av Konsul Gustaf Richter (1866-1916). 1979 såldes företaget till Ullmo AB.

Bengt Dieden: Damerna håller på att lägga Överstesill i konservburkar. På bänken ligget ett nummer av tidningen Bohuslänningen så det torde inte råda någon tvivel om vilket landskap de håller till i. Verkar vara en mindre ”sillfabrik”, således inte Abba. Har ett svagt minne av de gul- och blårandiga burkarna men minns inte vem som var tillverkaren. Kanske det hela försiggår i Fjällbacka?

Lars Jangbäck: Inläggning av "Överstesill" Fjällbacka.

Anders Jonsén: Oke`y här är damerna i  Abbas produktions kök i Lysekil i full fart med att  tillskära och förpacka  den underbara  “Överste Sillen “ som fanns till helgerna  jul – påsk--pingst –midsommar helgen i  allas hem på bordet i Sverige . Både i runda och fyrkantiga format på burkarna  till och med avlånga burkar fanns att tillgå.

Klas Olsson: Hej Spoca, för mig som är född i Bohuslän och i en lanthandel, var svaret ganska lätt; Bilden är från Richters Konservfabrik i Fjällbacka. Kvinnorna packar Överstesill i 125-grams burkar, på hyllan ovanför ligger tidningen Bohuslänningen  Överstesill var en ganska stor artikel en bit in på 1970-talet. Kul bild från vardagen en februaridag i mitten av 1960-talet.

Martin Järnek: Jag tror att damerna lägger in överste-sill, vid någon konservfabrik i Sverige. Förslagsvis vid Abba i Lysekil.

Gunnar Karlsson: Jag ser att damerna lägger in ÖVERSTESILL i burkarna. En god sill som fanns när jag började i butik som bodknodd i min ungdom. Fabriken belägen i Fjällbacka eldhärjades 1965 men återuppstod. MVH Gunnar Karlsson, Töreboda.

Bildgåtan februari 2018

Gåtan 15/2 - 15/3. Byggarbetsplatsen 1964

bildgåtan

Foto: Spoca

En byggarbetsplats någonstans i Sverige! I juli 1964 tar fotografen dessa två bilder som han senare sammanfogar till ett tidsdokument från det året. Vi noterar sex byggkranar och till vänster i bild två byggnadsarbetare. Till höger skymtar reklamskylten för Opel Kadett, Rekord och Caravan. Var är vi, känner du igen platsen? Svar till redaktionen@spoca.se

2018-03-15. Javisst är det Sergels torg i Stockholm och året 1964.

Anders Holmberg: Sergels torg. Hötorgshusen till vänster.

Lars Johansson: Bildgaatan - Sergels Torg foerstaas.

Lasse Johansson: Det måste vara blivande Sergels torg och ”plattan”.

Lennart Johansson: Föreslår Sergels torg Stockholm.

Andreas Uddling: Jag tror trots att jag själv föddes året innan bilden togs föreställer det "Byggplats Sergelstorg".

Musse Mess: Det är Sergels torg bygget av plattan och nya Hamngatan Med vänlig hälsning, Mickey.

Raoul Kennedy: Det är Sergels torg under uppbyggnad. Till vänster syns första höghuset och i bakgrunden Skandinaviska Bankens huvudkontor under uppförande. Reklamaffischen sitter på en byggnad som inte ännu är riven men kommer att bli riven för det provisoriska riksdagshuset.

Tony Ring: Den här gången känns det så enkelt att man befarar en kuggfråga eller liknande…. Det ser ut som bygget av Sergels Torg och extra kul eftersom bilden är från mitt födelseår 1964. Vyn ser lite märklig ut när Kulturhuset fattas.

Olle Odsell: Det bör vara Sergels Torg sett från Drottninggatan. Den femte ”Hötorgsskrapan” syns till vänster och bakom ”plattan” ser man väl SE Bankens nya kontor byggas upp.

Mats Lönnborg: Sergels Torg!

Lars Alfvåg: Jaha, då har vi hamnat i Stockholm, på "Plattan", eller det som skulle bli "Plattan", Sergels Torg alltså. Bilden tagen från Drottninggatan och i gattet bakom den högra byggkranen går Hamngatan och man skymtar NKs varuhus med snurr-klockan och NK märket på hustaket. Ytterligare till höger i bild, fasaderna med bl a Opelreklamen på, är de fortfarande orivna delarna av bebyggelsen på Brunkebergsåsen och där hittar vi idag det glasfasadbeklädda Kulturhuset samt kontorskomplexen uppe på Malmskillnadsgatan och bakom dom i sin tur hela Gallerian-komplexet, som just i detta nu lär expanderas och Hamngatan och Regeringsgatan ånyo tydligen är byggarbetsplatser.

Husen mitt i bild under byggnation utgår jag ifrån rymmer kontor och åter kontor och i bottenvåningen på det högra i bild ryms eller rymdes ett SE-Banks kontor i hörnan där man svängde höger från Hamngatan ut på Sveavägen. Det vänstra av husen fick sin avsats, som man kan skönja bakom den främre vänstra byggkranen utsmyckad som "Stockholms-terrassen", tänkt som ett pittoreskt inslag i stadsmiljön men som i kombination med "Plattan" i sig blev tummelplats för diverse handel utan moms och kvitton. Och mitt i detta tumult av människor och betong kunde man höra Maria Johansson sitta med sin orgel och spela religiösa melodier under namnet "Marias Enmansorkester". Orgeln, hon själv och alla handskrivna plakat hon omgärdade sig av, kan vi placera lite till vänster i förgrunden, ungefär där Spoca-redaktören har lyckats skriva in .se.

Kontorskomplexet till vänster i bild är Hus nr 5 av Hötorgsskraporna, vilket torde vara i princip alldeles nytt när fotot togs.

That's all Folks!

Bildgåtan januari 2018

Gåtan 19/1 - 15/2. Picknick i parken

bildgåtan

Foto: Spoca

17 juli 1951 poserar denna stiliga gentleman med rock över armen och picknickkorg. Ser ut som paraplyet är med, är regn i antågande? Var befinner vi oss denna dag? redaktionen@spoca.se

2018-02-15. Visst är vi i Göteborg, . Vi fick även många svar med malmö som förslag. Läs några av svaren nedan.

Johan Birath: Detta är taget från Kungsparken, mellan Storan och Vallgraven/ Rosenlundskanalen, i Göteborg. På andra sidan kanalen ligger en Paddan-båt förtöjd vid sin terminal vid Kungsportsplatsen i väntan på att få ta några göteborgare och turister på en tur under broarna på Göteborgs hamnkanaler.

Nils Andersson: Vi är i Göteborg, bakom buskaget till höger går Kungsportsbron där Paddan lägger till. Kan även se en Paddanbåt ligga förtöjd och vänta på avgång för en rundtur på kanalerna och ut i hamnen.

Olle Odsell: Bilden är definitivt från hamnkanalen i Göteborg där rundtursbåten Paddan är förtöjd. Han kommer troligen från Trädgårdsföreningen eller Kungsportsbron och är på väg västerut bakom Stora Teatern. Där det står Turiststation har det i många år legat en restaurangbåt som hette Åtta Glas och som sjönk (inte helt) med jämna mellanrum.

Sven Elfversson: I Göteborg Kungsparken nära kungsportsbron, på andra sidanb syns paddan. Åkte på skolutflykt med den för många årsedan.

Björn Käll: Hej tror det är Parken vid Stora Teatern i Göteborg vid kungsbortsplatsen där paddan båtarna avgick.

Lars Jangbäck: Göteborg, Paddan rundtursbåt i bakgrunden.

Hans Fernqvist: Vi är i Göteborg. Kungsportsplatsen (Avenyns startpunkt) är bakom mannens huvud och trädet till höger om honom. I Vallgraven ligger en av de välkända ’Paddan’ båtarna.

Jonas Friberg: Platsen är i Göteborg. Gångvägen utmed kanalen bredvid Stora Teatern. Man kan se Paddanbåtarna ligga förtöjda tillsammans med större fartyg som kanske är samma som sedan blev Restaurang Åtta Glas.

Henrik Wassen: För en Göteborgare är svaret enkelt. Vi är i Göteborg och bilden är tagen bakom Stora teatern. I bakgrunden ser man Paddanbåtarna och som fortfarande kör runt med turister på somrarna.

Jonas Lindquist: Angående bildgåtan “Picknick i parken”, bilden är tagen i Göteborg, min hemstad! Fotografen har troligen “Storan” (Stora Teatern) bakom sig och personen på bilden har Kungsportsplatsen med “Kopparmärra” snett bakom sig. Tack för en trevlig hemsida!

Viking Hallgren: Göteborg, Kungstorget - Kopparmärra. Spoca är kanon. Ser fram mot nästa spoca mail.

Ingvar Wiklander: Hej ser ut att vara Göteborg med turistbåten Paddan i bakgrunden.

Ralph Emtemark: Det var lätt!! Vi befinner oss i Göteborg. PADDAN är det berömda rundturs-rederiet som kör i kanalerna och en sväng i hamnen. Enligt min gamla mamma så ägdes detta av min morfar någon gång under 1930-40.

Tomas Fredeby: Mannen är strålande glad för att han befinner sig i Götet vid Stora Teatern med Paddans turiststation bakom sig.

Jan-Erling Rydquist: Vi är i centrala Göteborg, vid vallgravskanalen, precis intill Kungsportsbron. Bron syns inte men ligger strax till höger. Gatan vi ser bakom båtarna är Basargatan. Paddanbåtarnas tilläggsplats syns i bakgrunden. En flytande servering och glasskiosk har alltid legat i anslutning. Denna tycks vara årgång 1955. Restaurangen Åtta Glas är mest känd, den sjönk en gång och stod på bottnen ett tag.

Många turister åker Paddan och platsen har varit och är också idag en Hot Spot som attraktion med stort besöksflöde. Samma plats gäller som sagt än idag för start och slutmål för dem, Paddan-båtarna är breda, låga och öppna också nu. Orsaken man inte kan ha tak är passage under ett par mycket låga broar, en kallad Osthyveln. Till och med båtens rutor får hissas ned och passagerarna uppmanas ofta luta sig ner för säker passage under dessa broarna. Vid regn delas regncaper ut! Mannen går på stigen intill Stora Teatern. Den heter Arne Jonassons gångväg.

Tore Thallaugi: Vi är i Göteborg strax västerut från Stora Teatern. Vi ser ut över "Vallgraven" mot platsen där Paddanbåtarna utgick vid Kungsportsbron. Krogen Åtta Glas låg där också så småningom.

Anders Jonsén: Nu mina vänner befinner sig mannen med pick- Nick korgen i Göteborg, där jag som barn var åtskilliga gånger med Mor o Far på kanaltur med “Paddan “  efter en långsam resa bil  dit ner under sommaren -55  med en Plyma –36, åtskilliga påfyllningar av vatten i kylet som läckte som ett såll  och farsan sa den får vi laga i Götlabörg  och det blev en rundtur igen med Paddan med Mor min, å hennes 2  systrar . Det var då de! allt var lite lugnare då!

 

Andra har även läst

BILDMUSEET - Spännande platser.

WEBBUTIKEN - Skåne fulständigt knockar oss.

BILDGÅTAN - Bildgåtor 2016