Bildgåtan oktober 2018

Gåtan 9/10 - 12/11. Året är 1965

bildgåtan

Foto: Spoca

23 februari 1965, färden går från Lysekil via Uddevalla till staden. Bilen är den senaste årsmodellen av Ford Taunus 17M, inköpt för 14500 kronor. Rummet är bokat på Hotel Gösta Berling.

Känner du igen staden och torget med de många fina bilarna och bussarna? Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se De tio första rätta svaren får en isskrapa från Comfort Racing.

Bildgåtan juni/juli 2018

Gåtan 27/6 - 27/8. Coola bilen

bildgåtan

Foto: Spoca

En bil som tillverkades under lång tid med vissa förändringar. Många faller för designen och den vackra instrumentpanelen. Detta exemplar är ej i originalskick (ratt, stolar och bur). Vad kan du berätta om bilden? Mejla redaktionen@spoca.se

2018-10-11. En P1800 (1800S) i racingutförande, vi såg den på Gärdesloppet för ett antal år sedan. Instrumentpanelen är verkligen vacker. Läs några av svaren nedan.

Bengt Dieden: Någon som körde race med en P1800 eller snarare än 1800S. Men vem? Tror jag sett bilen i aktion på bana men minns inte vem som körde. Tyvärr.

Pär Adolfsson: Bilen på bilden är en Volvo P1800 från 1960-talet. 1975 köpte jag en begagnad Volvo P1800E från 1971, 4-växlad med overdrive. Bilen var vit med röd skinnklädsel och jag betalade 14.000 kr för den.

Tommy Sjödin: Volvo P 1800

Lars Jangbäck: Ser ut som en Volvo P 1800, modifierad i nutid för racing. Knappast den P 1800 som Tom Trana körde i Midnattssolsrallyt 1961, då han fick bryta på sista sträckan med havererad koppling, med en klar andraplats inom räckhåll.

Lennart Hermansson: Hej - det är väl en Volvo P1800....!

Ralph Emtemark: Tidig VOLVO P1800 med den första versionen av instrument. Ser ut som en tävlingsbil, kanske rally?

Calle: Jag tror att det är en P1800 som man försökte köra racing med ngn säsong sm grp2 vill jag minnas. Såg på dragracingbilderna att min A35pickis va med även Valianten som slog ut mig repa 2 bilen finns kvar i familjen lillbrorsan har den o den var det 12fte amatörbyggda fordonet i landet gått ca 16000 mil med 331 Chevamotor.

Lasse Johansson: En klassisk vit P1800 design av Pelle Pettersson. Bilen på bilden kan möjligtvis vara iordning gjord för historisk racing.

Alf Hansson: Interiören på bilden kommer från en Volvo P 1800. I detta utförande är den utrustad för banracing, troligtvis Historic Racing. Det kan också handla om rally eftersom dörrfickan finns kvar. På den tiden det begav sig ansågs P 1800 vara för tung och användes därför inte så mycket för racingändamål. Om jag inte minns helt fel så körde den duktige Tom Trana P 1800 i Midnattssolsrallyt någon gång i början av 60-talet.

Thomas Frejd: Bilen är en Volvo P1800, en klart vacker klassiker, i detta fall ombyggd till tävlingsbil.

Bildgåtan maj 2018

Gåtan 23/5 - 15/6. Välklädda damer och herrar

bildgåtan

Foto: Spoca

Intressant att spana in modet, idag kallas det för vintage/retro, men var är vi i Sverige? Känner du igen platsen och vilket årtionde är fotografiet ifrån? Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se

2018-06-27. Vi är i juli 1964 och platsen är mycket riktigt Sergelgatan vid Sergels Torg i Stockholm. Fotografen står på bron (Mäster Samuelsgatan) och blickar ner över Sergelgatan bort mot Hötorget.

Åke Axelsson: Fotot är helt klart Hötorget i Stockholm och tiden gissar jag på 1960-tal.

Bert Lehnberg: Bilden föreställer Sergels Torg i Stockholm. Bilden är tagen slutet 1960 tal. Sergels Torg invigdes 1967.

Gunnar Geijer: Det är det nyinvigda Hötorgscity, förmodligen sommaren 1959. I höger bildkant skymtar konserthusets pelarrad. Konstigt att dom inte rev det också när dom ändå höll på. Hjalmar Mehr och borgarrådet Garpe lyckades riva större delen av centrala Stockholm. Den helgonförklarade franske arkitekten Le Corbusier hade mängder med förslag hur man skulle ”modernisera” staden. Han ville bl.a. riva hela Norrmalm och bygga två gigantiska byggnader som skulle rymma bostäder, affärer, kontor och mycket annat. Rivning av Gamla Stan fanns också på dagordningen men som tur var blev det inget av med det!

Bengt Dieden: Detta är Sergelgatan i Stockholm i början av 60-talet då Sergel City var nytt. Gatan går mellan Hötorget och Sergels Torg. Namnet efter konstnären Tobias Sergel. Till vänster i bild ligger Ojas Foto där man spenderade alla pengar man hade och till höger låg nya klädvaruhuset Hennes & Mauritz, men de fick inte se mycket av mina pengar. Till höger ligger också de fem höghusen för kontor där även Stockholms Sparbank höll till. Många gillade det nya Stockholm och andra förfasade sig.

Lars Jangbeck: Stockholm, Hötorget, 60-tal.

Lasse Johansson: Denna gång var det lätt. Sergels Torg Stockholm.

Bildgåtan april 2018

Gåtan 13/4 - 15/5. Sommarstaden

bildgåtan

Foto: Spoca

Vi är i en populär sommarstad med många semesterfirare och dessutom nära vatten. Vad kan du berätta om bilden, känner du igen platsen, bilarna och vilket årtionde kan det vara? Skicka ditt svar till redaktionen@spoca.se

2018-05-23. En kul bild, men riktigt svår bildgåta. Göteborgs Bank var lite förvillande, men vi är i Norrtälje i Stockholms län och året är 1965. Familjen gör sina inköp inför helgen, mor i mockajacka och dotter med glasstrut och hemstickad tröja.

Lars Jangbäck: Tullportsgatan Norrtälje mot Stora torget. Rådhusets spira skymtar uppe till vänster. Peugeot 404, ett par Opel Rekord, en VW 1200 och ytterligare en skymtar på torget. Brantens skomakeri låg på gården in till höger i bild.

Klas Olsson: Helt klart västkusten, Gamla anrika Götabanken syns tydligt i bakgrunden, Kan vara Varberg eller Falkenberg. Årtiondet är lättare att sia om, det är 1960-tal, min far hade en likadan Opel Rekord som de i mitten av bilden, jag gissar på 1964, och Falkenberg.

Christer Hansson: Staden är Göteborg, men vet inte exakt vilken plats. Bilen närmast i bild är en Peugeot 404 sedan. Från gränden till höger kommer en VW typ 1 ut, längre bort i bild syns 2 Ford ....Cortina tror ja. Årtiondet är klar 1960-talet.

Tore Tallaug: Bilarna som går att urskilja är: Peugeot 404 årsmodell 1964 eller tidig 1965. Den gröna färgen med ljusbeige inredning kom till årsmodell 1964, en bit in på modellåret 1965 fick modellen tvåfärgade parkerings/blinkersljus. De två Oplarna är årsmodell 1963-1965. Folkvagnen 1200 som sticker ut nosen med sitt stenskottskydd är från ungefär samma era, blev väl större blinkers sedan. Året, med tanke på bilar och de människor ( flickan med klassisk Tjorven frisyr ) som är med på bilden, bör då vara sommaren 1965 plus/minus ett år. Frågan är då, var...? Ingen aning men sommarstad, Göteborgs Bank och för mig okänd terräng. Den enda stad på västkusten som jag inte har varit inne i är Falkenberg och ni gillar ju racing (Västkustloppet), så det får bli min gissning.

Bildgåtan mars 2018

Gåtan 14/3 - 15/4. Foto 22 februari 1965

bildgåtan

Foto: Spoca

Sex äldre damer och en ung tjej, vad gör dom? Ett tips är att en militär officersgrad har gett namn till produkten. Vad kan du berätta om fotografiet? Tidningen på bänken kanske är till hjälp. redaktionen@spoca.se

2018-04-13. Bildgåtan var inte så lätt den här gången. Men rätt är Överste Sill som tillverkades av företaget AB Gust. Richter. Bilden är från fabriken i Lysekil och daterad 22 februari 1965. Det fanns även en konservfabrik i Fjällbacka. Företaget startades av Konsul Gustaf Richter (1866-1916). 1979 såldes företaget till Ullmo AB.

Bengt Dieden: Damerna håller på att lägga Överstesill i konservburkar. På bänken ligget ett nummer av tidningen Bohuslänningen så det torde inte råda någon tvivel om vilket landskap de håller till i. Verkar vara en mindre ”sillfabrik”, således inte Abba. Har ett svagt minne av de gul- och blårandiga burkarna men minns inte vem som var tillverkaren. Kanske det hela försiggår i Fjällbacka?

Lars Jangbäck: Inläggning av "Överstesill" Fjällbacka.

Anders Jonsén: Oke`y här är damerna i  Abbas produktions kök i Lysekil i full fart med att  tillskära och förpacka  den underbara  “Överste Sillen “ som fanns till helgerna  jul – påsk--pingst –midsommar helgen i  allas hem på bordet i Sverige . Både i runda och fyrkantiga format på burkarna  till och med avlånga burkar fanns att tillgå.

Klas Olsson: Hej Spoca, för mig som är född i Bohuslän och i en lanthandel, var svaret ganska lätt; Bilden är från Richters Konservfabrik i Fjällbacka. Kvinnorna packar Överstesill i 125-grams burkar, på hyllan ovanför ligger tidningen Bohuslänningen  Överstesill var en ganska stor artikel en bit in på 1970-talet. Kul bild från vardagen en februaridag i mitten av 1960-talet.

Martin Järnek: Jag tror att damerna lägger in överste-sill, vid någon konservfabrik i Sverige. Förslagsvis vid Abba i Lysekil.

Gunnar Karlsson: Jag ser att damerna lägger in ÖVERSTESILL i burkarna. En god sill som fanns när jag började i butik som bodknodd i min ungdom. Fabriken belägen i Fjällbacka eldhärjades 1965 men återuppstod. MVH Gunnar Karlsson, Töreboda.

Bildgåtan februari 2018

Gåtan 15/2 - 15/3. Byggarbetsplatsen 1964

bildgåtan

Foto: Spoca

En byggarbetsplats någonstans i Sverige! I juli 1964 tar fotografen dessa två bilder som han senare sammanfogar till ett tidsdokument från det året. Vi noterar sex byggkranar och till vänster i bild två byggnadsarbetare. Till höger skymtar reklamskylten för Opel Kadett, Rekord och Caravan. Var är vi, känner du igen platsen? Svar till redaktionen@spoca.se

2018-03-15. Javisst är det Sergels torg i Stockholm och året 1964.

Anders Holmberg: Sergels torg. Hötorgshusen till vänster.

Lars Johansson: Bildgaatan - Sergels Torg foerstaas.

Lasse Johansson: Det måste vara blivande Sergels torg och ”plattan”.

Lennart Johansson: Föreslår Sergels torg Stockholm.

Andreas Uddling: Jag tror trots att jag själv föddes året innan bilden togs föreställer det "Byggplats Sergelstorg".

Musse Mess: Det är Sergels torg bygget av plattan och nya Hamngatan Med vänlig hälsning, Mickey.

Raoul Kennedy: Det är Sergels torg under uppbyggnad. Till vänster syns första höghuset och i bakgrunden Skandinaviska Bankens huvudkontor under uppförande. Reklamaffischen sitter på en byggnad som inte ännu är riven men kommer att bli riven för det provisoriska riksdagshuset.

Tony Ring: Den här gången känns det så enkelt att man befarar en kuggfråga eller liknande…. Det ser ut som bygget av Sergels Torg och extra kul eftersom bilden är från mitt födelseår 1964. Vyn ser lite märklig ut när Kulturhuset fattas.

Olle Odsell: Det bör vara Sergels Torg sett från Drottninggatan. Den femte ”Hötorgsskrapan” syns till vänster och bakom ”plattan” ser man väl SE Bankens nya kontor byggas upp.

Mats Lönnborg: Sergels Torg!

Lars Alfvåg: Jaha, då har vi hamnat i Stockholm, på "Plattan", eller det som skulle bli "Plattan", Sergels Torg alltså. Bilden tagen från Drottninggatan och i gattet bakom den högra byggkranen går Hamngatan och man skymtar NKs varuhus med snurr-klockan och NK märket på hustaket. Ytterligare till höger i bild, fasaderna med bl a Opelreklamen på, är de fortfarande orivna delarna av bebyggelsen på Brunkebergsåsen och där hittar vi idag det glasfasadbeklädda Kulturhuset samt kontorskomplexen uppe på Malmskillnadsgatan och bakom dom i sin tur hela Gallerian-komplexet, som just i detta nu lär expanderas och Hamngatan och Regeringsgatan ånyo tydligen är byggarbetsplatser.

Husen mitt i bild under byggnation utgår jag ifrån rymmer kontor och åter kontor och i bottenvåningen på det högra i bild ryms eller rymdes ett SE-Banks kontor i hörnan där man svängde höger från Hamngatan ut på Sveavägen. Det vänstra av husen fick sin avsats, som man kan skönja bakom den främre vänstra byggkranen utsmyckad som "Stockholms-terrassen", tänkt som ett pittoreskt inslag i stadsmiljön men som i kombination med "Plattan" i sig blev tummelplats för diverse handel utan moms och kvitton. Och mitt i detta tumult av människor och betong kunde man höra Maria Johansson sitta med sin orgel och spela religiösa melodier under namnet "Marias Enmansorkester". Orgeln, hon själv och alla handskrivna plakat hon omgärdade sig av, kan vi placera lite till vänster i förgrunden, ungefär där Spoca-redaktören har lyckats skriva in .se.

Kontorskomplexet till vänster i bild är Hus nr 5 av Hötorgsskraporna, vilket torde vara i princip alldeles nytt när fotot togs.

That's all Folks!

Bildgåtan januari 2018

Gåtan 19/1 - 15/2. Picknick i parken

bildgåtan

Foto: Spoca

17 juli 1951 poserar denna stiliga gentleman med rock över armen och picknickkorg. Ser ut som paraplyet är med, är regn i antågande? Var befinner vi oss denna dag? redaktionen@spoca.se

2018-02-15. Visst är vi i Göteborg, . Vi fick även många svar med malmö som förslag. Läs några av svaren nedan.

Johan Birath: Detta är taget från Kungsparken, mellan Storan och Vallgraven/ Rosenlundskanalen, i Göteborg. På andra sidan kanalen ligger en Paddan-båt förtöjd vid sin terminal vid Kungsportsplatsen i väntan på att få ta några göteborgare och turister på en tur under broarna på Göteborgs hamnkanaler.

Nils Andersson: Vi är i Göteborg, bakom buskaget till höger går Kungsportsbron där Paddan lägger till. Kan även se en Paddanbåt ligga förtöjd och vänta på avgång för en rundtur på kanalerna och ut i hamnen.

Olle Odsell: Bilden är definitivt från hamnkanalen i Göteborg där rundtursbåten Paddan är förtöjd. Han kommer troligen från Trädgårdsföreningen eller Kungsportsbron och är på väg västerut bakom Stora Teatern. Där det står Turiststation har det i många år legat en restaurangbåt som hette Åtta Glas och som sjönk (inte helt) med jämna mellanrum.

Sven Elfversson: I Göteborg Kungsparken nära kungsportsbron, på andra sidanb syns paddan. Åkte på skolutflykt med den för många årsedan.

Björn Käll: Hej tror det är Parken vid Stora Teatern i Göteborg vid kungsbortsplatsen där paddan båtarna avgick.

Lars Jangbäck: Göteborg, Paddan rundtursbåt i bakgrunden.

Hans Fernqvist: Vi är i Göteborg. Kungsportsplatsen (Avenyns startpunkt) är bakom mannens huvud och trädet till höger om honom. I Vallgraven ligger en av de välkända ’Paddan’ båtarna.

Jonas Friberg: Platsen är i Göteborg. Gångvägen utmed kanalen bredvid Stora Teatern. Man kan se Paddanbåtarna ligga förtöjda tillsammans med större fartyg som kanske är samma som sedan blev Restaurang Åtta Glas.

Henrik Wassen: För en Göteborgare är svaret enkelt. Vi är i Göteborg och bilden är tagen bakom Stora teatern. I bakgrunden ser man Paddanbåtarna och som fortfarande kör runt med turister på somrarna.

Jonas Lindquist: Angående bildgåtan “Picknick i parken”, bilden är tagen i Göteborg, min hemstad! Fotografen har troligen “Storan” (Stora Teatern) bakom sig och personen på bilden har Kungsportsplatsen med “Kopparmärra” snett bakom sig. Tack för en trevlig hemsida!

Viking Hallgren: Göteborg, Kungstorget - Kopparmärra. Spoca är kanon. Ser fram mot nästa spoca mail.

Ingvar Wiklander: Hej ser ut att vara Göteborg med turistbåten Paddan i bakgrunden.

Ralph Emtemark: Det var lätt!! Vi befinner oss i Göteborg. PADDAN är det berömda rundturs-rederiet som kör i kanalerna och en sväng i hamnen. Enligt min gamla mamma så ägdes detta av min morfar någon gång under 1930-40.

Tomas Fredeby: Mannen är strålande glad för att han befinner sig i Götet vid Stora Teatern med Paddans turiststation bakom sig.

Jan-Erling Rydquist: Vi är i centrala Göteborg, vid vallgravskanalen, precis intill Kungsportsbron. Bron syns inte men ligger strax till höger. Gatan vi ser bakom båtarna är Basargatan. Paddanbåtarnas tilläggsplats syns i bakgrunden. En flytande servering och glasskiosk har alltid legat i anslutning. Denna tycks vara årgång 1955. Restaurangen Åtta Glas är mest känd, den sjönk en gång och stod på bottnen ett tag.

Många turister åker Paddan och platsen har varit och är också idag en Hot Spot som attraktion med stort besöksflöde. Samma plats gäller som sagt än idag för start och slutmål för dem, Paddan-båtarna är breda, låga och öppna också nu. Orsaken man inte kan ha tak är passage under ett par mycket låga broar, en kallad Osthyveln. Till och med båtens rutor får hissas ned och passagerarna uppmanas ofta luta sig ner för säker passage under dessa broarna. Vid regn delas regncaper ut! Mannen går på stigen intill Stora Teatern. Den heter Arne Jonassons gångväg.

Tore Thallaugi: Vi är i Göteborg strax västerut från Stora Teatern. Vi ser ut över "Vallgraven" mot platsen där Paddanbåtarna utgick vid Kungsportsbron. Krogen Åtta Glas låg där också så småningom.

Anders Jonsén: Nu mina vänner befinner sig mannen med pick- Nick korgen i Göteborg, där jag som barn var åtskilliga gånger med Mor o Far på kanaltur med “Paddan “  efter en långsam resa bil  dit ner under sommaren -55  med en Plyma –36, åtskilliga påfyllningar av vatten i kylet som läckte som ett såll  och farsan sa den får vi laga i Götlabörg  och det blev en rundtur igen med Paddan med Mor min, å hennes 2  systrar . Det var då de! allt var lite lugnare då!

Bildgåtan november 2017

Gåtan 15/11 - 15/12. Staden

bildgåtan

Foto: Spoca

Denna gåta kanske är lite väl enkel. Men vi gillar staden och stannar gärna till här för en god middag. Vi tror att bilden är tagen under 1960- talet. Känner du igen platsen och husen? redaktionen@spoca.se

2018-01-19. Visst är det Helsingborg med färjorna över till Helsingör.

Anders Holmberg: Bilden föreställer Helsingborg. En HH-färja är precis på väg in i hamnen.

Gunnar Geijer: Färjeläget i Helsingborg med färjeterminalen längst till vänster. Är den riven nu? Färjan Betula verkar vara på ingång. Till höger vid horisonten syns Kärnan.

Mattias Frisk: Bilden är från Helsingborg, där vi får en fin vy av både gamla ångfärjestationen, Kärnan och Sjöfartsgudinnan mm.

Leif Gustafsson: Staden på bilden är Helsingborg och till höger skymtar även Kärnan. Den ljusare byggnaden närmast båten är numera färjeterminal för de så kallade sundsbusserna som trafikerar Helsingborg-Helsingör. Det mörka byggnaden till vänster var tidigare tågterminal men blev senare restaurang tivoli och har dessutom nyligen flyttats över torget mot höger sida.

Håkan Lindberg: Det är Helsingborg . Jag håller med det är en fin stad.  Bifogar en bild från tidigt 60 tal taget från motsatt håll. Trappan nedanför Kärnan. Jag och min syster syns.

Foto: Håkan Lindberg

Andreas Uddling: Det måste ju vara Helsingborg med kärnan uppe till höger i bild, och taget från sjösidan med hamnkontor i fonden.

Kalle Håkansson: Fin bild av en plats som i stort ser likadan ut idag som på 60-talet. Det är tågfärjestationen i Helsingborg (Hälsingborg på den tiden) med en tågfärja från Helsingör på väg att lägga till. Huset som ju är målat i gul färg är numera terminal för den enda i tjänst kvarvarande av Sundsbussarna nämligen ”turabåten” Pernille. Den andra ligger vid kajen till vänster i bild och tjänstgör såsom restaurang. Det fina huset med de två gavlarna är numera flyttat och kallas Tivoli och används som restaurang och nöjes palats. I bakgrunden ser man tornet på Rådhuset samt Kärnan som ju är stadens mest berömda byggnad.

Lars Falk: Staden är mest känd för att det var där man senast har bildbevis på den numera försvunna Volvo Venus Bilo. 1949. Man kan även se Kärnan och Helsingörsfärjan i bilden.

Per Mauritzson: Det är absolut Helsingborg. Längst bak syns Kärnan och i mitten syns rådhuset med sitt smala, höga torn. Längst t.v. nere i bild, ser man gamla tågfärjeterminalen som numera är en lokal för musik-framträdande och andra festarrangemang.

Joan Birath: Platsen är hamnen i Helsingborg.

Anders Jensen: Bildgåtan november – Helsingborg.

Bildgåtan oktober 2017

Gåtan 12/10 - 15/11. Flygplatsen

bildgåtan

Foto: Spoca

En flygplats någonstans i Sverige. Längst bort i bild väntar några pasagerar på att få komma ombord. Känner du igen platsen, fordonen och vad heter flygplansmodellen? Svar till redaktionen@spoca.se

2017-11-15. Flygplatsen är Torslanda i Göteborg.

Lasse Älfvåg: Flygmaskinen är franska Sud Aviation's finfina Caravelle, utvecklad under femtiotalet och som köptes in av SAS och togs i bruk någon gång under 1959 och opererades under ca 15 år. SAS hade ett 20-tal Caraveller. Bilarna är en gul "Follow Me" Volvo Duett och bakom den kan det mycket väl vara en Ford Transit med någon form av ramp/lasträcke på taket. Två Folkor till höger i bild, en Bay-bus av tidig 70-talsmodell med ett S på sidan kanske levererade catering-kaffe-och-mackor till Flygplanen och kanske var det Flygplatsinspektören som fick åka omkring i en relativt ny bubbla med fartrand på sidan; den ser ut att ha plan vindruta så den är inte nyare än -72. Bilen mellan Folkorna är svår att urskilja, kan vara en Duett till men troligen något mindre bussliknande fordon. Bagage-trucken har jag inte ens en gissning på. Flygplatser är normalt vidsträckta och tämligen platta, vilket ligger i sakens natur, och den ena är oftast den andra lik, speciellt då-för-tiden när de stackars passagerarna fick gå ut på plattan för att gå ombord. Det är inte så många byggnader och siluetter att ta fasta på så det kan vara Bromma, Arlanda eller så, men jag lägger min röst på Torslanda.

Håkan Olsson: Flygplan: Sud Aviation Caravelle III tillhörande SAS, platsen ser ut som Torslanda. Fordon: gul Volvo Duett och bakom den en Ford Taunus Transit, Till höger VW typ 1 och 2. Bagagetrucken har jag inte en aning om. Eftersom VW-bussen med Sterlings logga är av en modell som infördes 1968 så är bilden inte tagen tidigare än det året.

Tony Ring: Vild gissning är att flygplatsen är Bulltofta i Malmö. Däremot är jag säkrare på flygplanet – Sud Aviation Caravelle. Kul kuriosa är att det finns ett nästa identiskt ryskt plagiatplan Tupolev TU-134.

Patrik Ohlsson: Jag gissar att det är Säve flygplats. Bilarna på bilden är en VW 1302, en VW Typ 2, en Volvo Duett och en tidig Ford Transit. Flygplanet kanske kan vara en Caravelle?

Erik Sundblad: Platsen är Bromma flygplats, Flygplanen är ”Caravelle” ett mycket tidigt jetdrivet passagerarplan med motorerna aktermonterade från Sud Aviation i Frankrike. Planet flög första gången 1955. SAS hade ett antal i sin flotta 1959, bilden är från 1959/ 1960.

Tommy Sjödin: Flygplanet är en Super Caravelle  och flygplatsen tror jag är Bromma
Bilarna VW 1200 , VW Buss - Transporter och Volvo Duett.

Andreas Uddling: Bildgåtan denna gång visar ju som sagts en flygplats och jag tycker det ser ut som två Caraveller, en flygplatstruck (kan det vara en Kalmar verkstad....?) Därefter en gul Volvo Duett, en Ford Transit? så en VW framför ännu en Duett och så en VW-buss. Det är åtminstone min gissning. Flygplansdragaren framför vänster Caravelle har jag ingen aning om vad det är för tillverkare på. Tja, å så flygplatsen då.... Slätt och väldigt lite skog. Jag drar till med Sturup...........eller (jag har ingen aning!)

Bildgåtan september 2017

Gåtan 15/9 - 15/10. Något ovanligt

bildgåtan

Foto: Spoca

Vi fångade detta föremål 2006 i England, lite vet vi. Vill du hjälpa till? Vad föreställer bilden? Svar till redaktionen@spoca.se. Nu är vi tillbaka med nya bildgåtor, det känns riktigt kul.

2017-10-12. Den här gåtan var inte så lätt. Vi vet att bilden är från Goodwood Revival 2006 och den blå bilen är en Bristol.

Magnus Köhler: Bilden föreställer provbänk med en Bristolmotor (ex. BMW 328). Här i utförande för den formel 2-bil som syns i bakgrunden.

Bengt Blad: Måste (nästan) vara en Bristolmotor på väg att eller har bromsats.

Martin Järnek: Hej, Jag tror bilden till bildgåtan i september är tagen i en av de gamla depåerna på Brooklandsbanan och att motorn är en BMR.

Reimer Thomsson: Provbänk för motorer mindre firma troligen.

Bengt Dieden: Motorn är Bristols raka sexa på 2 litre som är monterad i något som ser ut som en testrigg. Den motorn användes ju i många bilar, inte bara engelska, och är idag vanlig i historic racing. Här ses den med den något ”fragila” växellådan som av vissa mindre nogräknade byttes mot en stabilare Volvo-låda. Ska jag våga mig på en gissning ska motorn monteras in i en Frazer Nash Le Mans Replica från mitten av 50-talet. Om jag inte minns fel hade företagets grundare Archibald Frazer Nash konstruerat denna motor.

Bildgåtan juni 2017

Gåtan 16/6 - 15/7. En bekant plats

bildgåtan

Foto: Spoca

Var det bättre förr? Tveksamt, men det är kul med gamla bilder. Känner du igen platsen och vad gjorde man här? Svar till redaktionen@spoca.se. Bildgåtan gör nu ett uppehåll till augusti.

2017-09-15. Tack för alla trevliga svar. Visst är det Gröna lund i Stockholm en regnig dag i juli 1952. Om det är skådespelaren Julia Caesar? Ja vem vet?

Reimer Thomsson: Gröna Lund, man roade sig åkte berg o dalbana radiobilar lustiga huset m.m.

Gösta Kastensson: Det ser ut som "Gröna Lund" före min tid (jag är bara 77). Ligger på Allmänna gränd, Djurgården. Ägdes av familjen Lindgren. Snett över gatan låg Nöjesfältet som var billigare men hade inte lika mycket attraktioner. Jag är nästan uppvuxen där, gick i Djurgårdsskolan klass 1-4. Alla som bodde runtomkring i Djurgårdsstaden fick frikort på "Grönan".

Anders Jonsén: Platsen är utanför huvudentrèn  till vårat kära GRÖNA LUND PÅ DJURGÅRDEN I STOCKHOLM,  tivolit som varit med sen barnsben för mig i alla fall. Hej från en “ Spoca Gubbe”   

Bo Eriksson: Gröna Lunds Tivoli entré. 1946 ev. 1945.

Bengt Dieden: Bilden för tankarna till Gröna Lunds entré vid Allmänna gränd på Djurgården. Damen på väg mot kameran är dessutom väldigt lik Julia César.

Gunnar Wulf: Klart Gröna Lund i Stockholm, man dansade kastade pil och hade kul.

Bildgåtan maj 2017

Gåtan 12/5 - 15/6. Kapad bil

bildgåtan

Foto: Tommy Holz

Kaptrissan har varit framme på detta objekt. Kan du gissa vilken bil det är och vad sjutton tror du ägaren tänker göra? Skicka ditt svar till redaktionen@spoca.se och du, lycka till.

2017-06-16. Tack för många fina svar. Alla är på sitt sätt rätt, men just det här bygget blev en Volvo Duett pickupp med träflak. Inte en EPA traktor.

Tommy Tuväng: Bilen är en Volvo Duett, och ägaren tänker bygga en A-traktor.

Henrik Wassén: En härlig Volvo Duett som är på väg att bli en Epa-traktor någonstans på vischan.

Lennart Johansson: Ser ut att vara en Volvo Duett, kanske har man tänkt förlänga skåpet?

Anders Holmberg: Bilden föreställer en Volvo Duett som håller på att omvandlas till A eller EPA-traktor.

Andreas Uddling: Bilen är givetvis en Volvo Duett. Vad ägaren tänkt göra får bli ett gäng gissningar.

1. Bygga om till hel baklucka

2. Bygga EPA-traktor

3. Bygga en "PV-cabriolet" men då har hen ett långt och omfattande arbete framför sig, gäller troligen alla tre alternativen...

Ulf Wittblad: Kan det vara förberedelser till förlängning (ram och kaross) för en ambulans?

Johnny Bengtsson: Hej. Tackar för trevliga bilder.  Bilen är en Volvo duett. Jag tror också det är början på ett EPA traktor bygge. På detta viset kapades ofta bakstycket av för att senare flyttas fram.

Tommy Brever: Bilen på bilden är Volvo PV Duett.

Bildgåtan april 2017

Gåtan 12/4 - 15/5. Flygplanet

bildgåtan

Hur kommer det sig att ett flygplan är uppställt mellan björkarna och varför alla flaggor? Vad gör barnen och mamman här och var i Sverige kan bilden vara ifrån? Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se

2017-05-16. Det var ett stort intresse för denna DC 3.a som stod uppställd som kafé i Norrtälje. Här kommer några av alla trevliga svar.

Janne Tromark: Bilden föreställer en DC3:a som stod uppställd i Norrtälje och fungerade under många år som kafé. Är idag borttagen och, tror jag, under renovering.

Ralph Emtemark: Jag tror det är NORRTÄLJE - dit man med gammal Chevrolet 1953 åkte för att fika och etablera kontakt med de lokala flickorna. Mitt minne kommer inte ihåg att det var så mycket träd runt omkring - men det känns bekant.

Ragge Jagero: Konditori DC-3, vid societetsparken i Norrtälje. Var där som knutte flera ggr under 50 talet. Flygplanet lär vara under renovering och förmodas åter kunna lyfta för en flygtur inom snar framtid.

Lennart Hansson: Hej. Det är väl DC3:an som var uppställd i Societetsparken i Norrtälje och fungerade som kafé. Numer är den uppställd vid Norrtäljes södra infart, men kommer troligen att flyttas till en mer öppen plats vid Norrtäljes infart.

Åke Axelsson: Följande svar fick jag från Sture Friedner.

Hej Åke!

Det finns flera DC:3-or i världen som använts som restaurang, men det här är den närmaste, den i Norrtälje som stod nere vid hamnen.

Så småningom flyttades flygplanet till LV3´s område och där stod den tills mina kompisar tog hand om den.

Planet var tomt inuti och för "skoj skull" reste man till USA/Florida i 3 (!!) dagar. Där sågade man av nosen på en DC:3-a som skadats av en orkan, byggde en låda och fraktade hem nosen. Väl hemma i Norrtälje gjorde man lika dant med "Norrtäljemaskinen" - som nu fick hela instrumenteringen i sig, och körde den sedan och ställde upp den framför hotellet vid infarten till Norrtälje.

Och där står den fortfarande. Killarna som gjorde allt det här är samma som sköter om DC:3-an i Vallentuna - fast den flyger ju!

Börje Thelin: Bilden föreställer ”Konditori DC3” i Norrtälje. Planet var uppställt vid infarten till Norrtälje mellan 1949 och 1975 och var en välkänd del av Norrtälje.

Det är en Douglas C47 Skytrain och hon deltog bland annat under invasionen i Normandie 1944.

Såldes som surplus till Sverige efter kriget och registreades som SE-AYM men användes inte i aktiv drift utan som reservdelar till 1949 då hon såldes för att bli konditori.

Numera är planet till en del återställt i ursprungligt skick och förvaltas av föreningen ”Flygcaféet DC-3:ans vänner” det finns uppställt vid Hotell Roslagen i Norrtälje.

Men det är inte flygdugligt.

Bilden verkar tagen någon gång på 50-talet av kläderna att döma. Det är nog en mamma som skall gå på kondis med sina barn.

Däremot finns ett likadant flygplan ”Daisy” SE-CFP i flygdugligt skick som också deltog i invasionen i Normandie 6 juni 1944. Detta plan är i utmärkt skick och har varit flygdugligt hela tiden sedan det byggdes 1943. Hon såldes också som surplus efter kriget har därefter flugit både för SAS, Linjeflyg och Flygvapnet.

Daisy förvaltas och drivs sedan 1982 av den ideella föreningen Flygande Veteraner.

Detta plan gör många resor både i Sverige och utomlands varje år med sina medlemmar.

Daisy är stationerat på Hässlö flygplats i Västerås.

Anders Jonsén: Det där är i Norrtälje i Stadsparken kallad då, med det konditoriet “Flyget “ som var inrymt i denna “Dakota möjligen enDC-3a kommer inte så väl ihåg många gånger man var där med morsan o farsan när bilen skulle luftas  “Dodge 39an“ bl.a. sen” Plyma 37an” sedermera “ även” Plyma 46an “ och sen lite senare “ Peggan 203an  55an” å vad kom sen jo “Peggan 403 an 58  “  allra sist med dem en  “MB 220 sb  61 a”  för att dricka det där apsvettet där samt mocca bakelsen  det var tider det.

Ja sen varit där också med mina egna barn senare innan den togs bort därifrån, skulle varit kul å veta vart den tog vägen.

Marie Karlsson: Bilden är från Societetsparken i Norrtälje.  Där stod under ett antal år denna DC3a uppställd och i anslutning till flygplanet var det ett mycket populärt café.

Jag kommer fortfarande ihåg hur spännande det var att få gå in i planet när vi var små... jag antar att kvinnan och barnen antingen hade eller skulle besöka Café DC3an.

Peter Östergren: Det där är Dc 3:an i Norrtälje som stod i societetsparken och var café mellan åren 1950-1978. Därefter i princip skrotad, låg på Arlanda isär monterad och utomhus fram till 2003. Då renoverades planet på mitt och min brors initiativ som tillsammans med ett antal volontärer och välvilliga sponsorer återställde henne till ett "visuellt" flygfart skick. On Static display sedan 2006 vid hotell Roslagen i Norrtälje. Kommer i vår att flyttas till Norrtälje port.

Bosse Lindman: Kul bildgåta för en flygintresserad biltok som man lätt blir som uppvuxen i flygstaden Linköping J Jag tror att DC3:an är den som fanns i Norrtälje och var ett Café. I så fall stod den på den platsen mellan 1949 och 1975. Har aldrig varit där själv, men hörde talas om den när det begav sig på 60-70 talen. Mitt tips är att mamman är kaffesugen och med sina två pojkar på väg in på DC3 Cafét, tillsammans med pappan och fotorgrafen för en söndagsfika i det lätta men lätt kyliga försommarregnet. Väl där inne beställer de en kanna kaffe och pariservåfflor till mor och far, medan sönerna får låta sig smaka med en champis eller zingo och varsin ”damsugare”. Planet var en C47 Skytrain, som den hette i sitt militära utförande som transportplan under andra världskriget. Just denna kärra flög bland annat över Normandie under D-dagen 1944 och köptes efter kriget till Sverige.

Gunnar Karlsson: KONDITORI DC 3 Fritze i Norrtälje. Det invigdes den 12 juli 1949. DC 3an som blev café byggdes 1943 i LONG BEACH. US ARMY köpte det och leverans skedde 21 juli 1943. Planet flög för första gången den 19 juli 1943. Planet deltog exempelvis och historiskt vid invasionen av Normandie juni 1944. Karl Östman köpte planet 12 juli 1949 och sedan blev det ett mycket ovanligt café vid societetsparken i Norrtälje. Mycket intressant för teknikintresserade småpojkar som mig. Det har ju inte gått ur trots min ålder. Som tur är har flygplanet med så imponerande historia nu efter mycket lidande fått hjälp att bli i förstklassigt skick igen och får leva vidare.

Olle Odsell: Jag har ett minne av att när jag som liten parvel fick följa med pappa, som sålde Dunlop däck till verkstäder i Mellansverige, så fanns det en gammal DC3:a uppställd i Norrtälje eller kanske Uppsala. Och där fanns ett kafé. Eller är jag helt fel ute?

Bildgåtan mars 2017

Gåtan 16/3 - 15/4: Brödbilen

bildgåtan

Mitten av 1970- talet, tre bilar och en brödbil. Vi är fyra mil norr om Stockholm, Ynglingen i Gul & Blå jeansen har bråttom. Kan du lista ut vilka bilar det är och kommer du ihåg bageriet? Skicka ditt svar till redaktionen@spoca.se

2017-04-12. Bra svar denna gång, nästan rätt. Brödbilen är en Ford Transit, till höger Volvo 164 från 1974, längst bort VW 1200 troligtvis från 1962. Men längst till vänster skymtar vi inte en Ford Thames utan en Ford 1939 Delivery.

Lorentz Österling: Här är ett försök att identifiera bilarna. Längst till höger bör det vara en Volvo 164, bakom brödbilen en VW 1200, kanske en 62:a med den färgen. Längst till vänster kanske det är en Ford Thames, alltså den modell som såg ut som en Ford Anglia ”Korvstånd” som gått på steroider, alltså större och kraftigare. Brödbilen, ja. Kan det vara en Ford Transit? Och Schumachers bageri har jag faktiskt minne av (trots att jag är göteborgare). En sådan fick vi, två beväringar från F2 i Täby, på en sträcka till Södertälje. Det var en riktigt tuff tjej som körde den och hon släppte av oss på motorvägsavfarten närmast Stockholm. Därifrån försökte vi lifta men då kom polisen och körde bort oss. Men vi tog oss ändå till Göteborg till slut

Ralph Emtemark: Bageriet är Shumachers (det står det på bilen i alla fall) och bilen i mitten är en Ford Transit, till höger en VOLVO 164 1974. Bilen bakom mannen med jeansen är en VW bubbla.

Bengt Dieden: Visst kommer vi ihåg Schumachers bageri. Bilarna omkring brödbilen är en Volvo 164, en Volkswagen typ 1 och en Ford Anglia panel van, även kallad Thames, en variant på ”korvståndet”. Brödbilen själv bör vara en Ford också, en Transvestit, förlåt Transit.

Lars Falk: Mitt förslag är. Bilen till vänster är en Ford Anglia, mitten Ford Transit, höger Volvo 164. Årsmodeller är knepigare att lista ut.

Bildgåtan februari 2017

Gåtan 15/2 - 15/3: Skogsfyndet

bildgåtan

Vi var ute i skogarna norr om Stockholm 2011 och sprang på detta föremål. Är det någon som vet vad bilden föreställer. redaktionen@spoca.se

2017-03-16. Tack för alla svar, vi har lagt ut några här. Som många har gissat så är det en bottenplatta med växellåda till en VW 1200. Troligtvis årsmodell 1962. Vi fick även många felaktiga svar som Porsche 928, DAF och Citroën. Ja lätt var det inte.

Dan Carlsson: Hej på er...Jag gissar på en växellåda ing drivlina Gammal Volkswagen.

Anton Svensson: Det där är en växellåda till en VW Typ 1. (med lite andra VW komponenter kringströdda, nån värmekammare bland annat ligger det väl där under alla barren!)
Förmodligen lite senare modell 60 eller 70 tal eftersom den är inte delad utan av så kallad ”Cylindrisk” typ där lådan inte delas likt ett motorblock utan drev och komponenter i stort matas in från gaveln.

Sven Eric Holm: Hej, Växellåda till äldre VW  men svårt att säga till vilken modell. Kan även vara till en 356á.

Per Ericson: Växellåda/bakaxel till Volkswagen, helsynkroniserad  ca 61-66/67 (saknar backljuskontakt). Hade man kunnat urskilja kopplingsarmen och några andra detaljer hade det gått att tidsbestämma exaktare.

Örjan Silfverling: Det ser ut som en växellåda till en vw. Tack för en trevlig sida.

Hans Fernqvist: Hej, bilden visar en bakaxel med växellåda och slutväxel till en Volkswagen Typ1 (Bubblan). Dock något svårt att avgöra vilken variant och/eller årsmodell.

Bosse Lindman: En snabb gissning från höften är att det är en växellåda till en VW.

Daniel Löfbom: Hejsan! Rätt svar på bildgåtan, gällande skogsfyndet är givetvis vw bubbla växellåda, och förmodligen bottenplatta också, men det är inte helt klarlagt...

Sten Sundström: Jag tycker det ser ut som växellåda/bakaxel till en VW.

Knut Andersen: Bildet er en VW T-1, Girkasse, fra 1960 og nyere modell, (tunnelkasse).

Henrik Bergkvist: Det är en växelåda med hjulaxlar till en VW bubbla. Troligt 50-60 tal. Ta bort hjulaxlarna och vänd på den så blir det en Hewland låda. Innehållet bör bytas också.

Tobias Härnvi: Lite svårt att se i all bråte men det ser ut att vara växellåda och axlar från en VW eller Porsche 356.

Göran Wallstenius: Hej! Ser ut som en växellåda/differential med drivaxlar. Kan vara till en VW.

Karl Eriksson: Fyndet är en växellåda till en Volkswagen. Den är sannolikt till en VW1200 före 1968 för då fick dom dubbelledade drivaxlar...

Per-Olov Brink: Hej Spoca. Jag tror att det är en växellåda. Gissningsvis till en gammal ww folka. Tack för era trevliga bildgåtor.

Kalle Rignert: Det är en Växllåda med drivaxlar till wv Bagge.

Göran Edel: Hej! Mitt svar på bildgåtan februari 2017: Växellåda och drivaxlar från en Volkswagen (Bubbla).

Bildgåtan januari 2017

Gåtan 13/1 - 13/2: Lätt eller svårt?

bildgåtan

Här är vi lite osäkra på var vi är, vi tror vi vet. Känner du igen platsen, skyltarna och kanske bilarna? Lätt eller svårt, skicka ett mejl till redaktionen@spoca.se

2012-02-15. Tydligen en ganska svår bildgåta denna gång, men rätt svar är Södra Hamngatan i Strömstad. Kul att det är sig ganska likt än i dag och några var duktiga och löste gåtan.

Håkan Johansson: Svaret på bildgåtan är: Södra Hamngatan i Strömstad.

Sven Elfverson: Detta måste vara Södra hamngata i Strömstad! Vi är åker till Strömstad flera gånger varje sommar, så jag kände att det var något bekant med bilden. När jag kollade på Google så ser man att de flesta husen står kvar, kul.

Patrik Ohlsson: Bilden visar Strömstad, med tullhuset och torget på höger sida. Bilden är antagligen från tidigt 50-tal, att döma av PV:n med den delade bakrutan.

Andra har även läst

BILDMUSEET - Nostalgi och vackra bilar.

MENINGSFULL DESIGN - Snygga tavlor och posters.

GÅLÖBASEN - Röken ligger tät.

BILDGÅTAN - Äldre bildgåtor.