Bildgåtan november/december 2015

 

Gåtan 11/12 - 15/1: Vad föreställer bilden?

bildgåtan

Sven-Erik "Buris" Burehed, har tagit bilden troligtvis någon gång under 1960- talet. Han undrar nu vad bilden föreställer och var kan den vara tagen? redaktionen@spoca.se Välkommen att hjälpa till.

"Buris" startade företaget Sportscar med många fina och snabba byggen av motorer och racerbilar, han var även Picko Trobergs mekaniker under många år.

Tomas Fredeby: Tror det är en tidig Maserati 3500 GT by Touring av "Superleggera" (aluminium)..

Bengt Dieden: Bilen är en Maserati Sebring serie 1. Man kan se de stora ramen till italiensk registreringsskylt och det är därför inte omöjligt att bilden är tagen i Italien. Bilen har fortfarande Pirelli Cinturato på sextontumsfälg och däcken ser inte särskilt slitna ut. Bilen var säkert inte gammal när bilden togs. Opeln i bakgrunden tyder också på att den är tagen i mitten av 60-talet.

Tomas Fredeby: Sorry, det är ju en Maserati Sebring, serie 1...

Gåtan 13/11 - 30/11: Vad föreställer bilden?

bildgåtan

Karl-Ola har tagit bilden, men det var länge sedan. Det ser ut som motorn har provstartas med bensin från den lilla bensintanken. Kan vi hjälpa Karl-Ola med vad bilden föreställer? redaktionen@spoca.se Välkommen att hjälpa till.

Lennart Johansson: Föreslår Volvo PV 60.

Martin Järnek: Bildgåtan november var svår. Jag tror inte att ramen och motorn egentligen hör ihop. Ramen ser ut att komma från MG, medan den sexcylindriga motorn kan vara någon av BMC:s små sexor. Men det kan också var den motorn som satt i Triumph Vitesse. Konstigt!! Hälsningar Martin Järnek, Växjö.

Anders Winell: Ram och sexcylindrig motor från amerikansk 30-talare, kanske Packard!

Gåtan 29/10 - 13/11: Vad föreställer bilden?

Då har det blivit dags för en ny bildgåta. Välkommen att testa: Denna bild är fotograferad 6-7 juni 1974.

bildgåtan

Bilden är från 1974 och närmare bestämt sjätte eller sjunde juni. Vi vill gärna veta var bilden är tagen, kan vet vara från ett hotell fönster? Vad vet du om fordonen? Mejla gärna ditt svar till redaktionen@spoca.se. Välkomna att hjälpa till.

Hans Janeberg: Bilden är från Drottningtorget i Göteborg. Hotell Eggers till vänster och Posthuset till höger. Strax bakom Eggers skymtar Centralstationen. Mvh Hans Janeberg PS, Tack för alla roliga bilder, påmlnner om min ungdomsbil, Ford Custom -51. Med taksökare och 4 radioantenner!

Henrik Wassén: Måste vara Drottningtorget i Göteborg.

Tommy Lyngborn: Bilden är inte tagen i Stockholm, vi hade inga spårvagnar 1974. Jag gissar på Götebborg. Är det inte Centralstationen i bakgrunden?

Jan Rydquist: Rakt fram syns det imposanta centralposten, numera omvandlat till Petter Stordalens Hotell Post. Till vänster Hotell Eggers med sin restaurang. Spårvagnarna är sk Mustanger. Man ser en Volvo 210 (Duett), även en Volvo 144. Bakom Eggers till vänster skymtar Centralstationen. Livlig plats också idag. Bilden taget från hörnet i det stora komplex hus där lite längre bak köpcentrat Femman huserar. Tror det ännu finns ett litet hotell mycket nära där bilden tagits? Hotell Harmoni (?). Gula fordonen bakom är bussar?

Anders Holmberg: Måste vara tagen i Göteborg. Huset något till vänster från mitten är Centralstationen.

Bildgåtan oktober 2015

Vi tackar för alla intressanta svar och att vi har fått lära oss lite mer om vår motorhistoria. Ett stort tack till Roger, Calle, Mauri och Bengt, vi skickar några isskrapor från Comfort Racing.

Gåtan 15/10 - 29/10: Vad föreställer bilden?

Då har det blivit dags för en ny bildgåta. Välkommen att testa: Vi har fått denna bild från vår läsare Ronny Eriksson.

Bild 1

Bildgåtan

Bilden är framkallad i augusti 1969, Ronny vill veta mer om var bilden är tagen, är det någon som känner till bilarna? troligtvis är året 1969. Mejla gärna ditt svar till redaktionen@spoca.se. Välkomna att hjälpa till.

Här några av gissningarna:

Roger Larsson Norrköping: Bilden är ifrån Anderstorp Raceway 1969. Bilarna är Lasse Nigells Hot Tomato PV med 427" mot Bo Godesjö och Stigge Hansson´s Popular med 327". PV´n var snabbast den helgen med 10,791 s / 222 km/t. Själv står jag någonstans mellan bilarna och granen.

Calle Bergström: Känner igen bilen då jag köpte den av Nigells. Det är Hot Tomato,den andra gissar jag att det är Sture Thorngrens Anglia med Volvomotor, den bilen var grundbulten i vår bilbyggarhistoria.

Mauri: Bilden är tagen på ”THE FIRST GO!” AT SCANDINAVIAN RACEWAY IN ANDERSTORP AUGUST 10-11, 1968. Vi var där, 4 grabbar från Ånge. Kommer ihåg att resan var lång och vi låg i tält. Det var spännande, Volvo PV:n sprängde kopplingen och det var som kulhål i sidorna och i taket.

Bengt Davidsson Värnamo: Hej, Bilden är till 99 % sannolikhet från Scandinavian Raceway i Anderstorp. Där kördes landets första dragrace-tävling år 1968. Året efter, 1969, kördes en andra tävling där. Den blev den sista för eventet kantades av raggarupplopp. Anlagda bränder och polisbilar som vältes etc. Man beslutade att det inte skulle bli fler dylika tävlingar där. Är bilden framkallad i aug. 1969 är det med stor sannolikhet ett foto från 69 års tävling. Jag var där båda åren. Pvn med namnet Hot Tomato gick som ett skållat troll. Jag vet varken vem föraren i den var eller vem som körde korvståndet till vänster. Minns i.a.f. att det var många engelsmän som deltog och både bilar som mc deltog. Ha det bra på Spoca.

Bildgåtan september 2015

Gåtan vecka 38 - 41: Vad föreställer bilden?

Då har det blivit dags för en ny bildgåta. Välkommen att testa: Vem har tillverkat denna bil och vad heter modellen?

Bildgåtan

Jag är medveten om att det är en riktigt svår startbild även denna gång. Men samtidigt är det alltid någon av er läsare som träffar rätt – jag kan lova att det blir lättare efter hand. Gåtan handlar om dofter och rök. STÄNGD

Svaret på bildgåtan är DKW Junior 1961. Tack för det stora intresset - snabbast med rätt lösning var Olle Odsell. Vi skickar två isskrapor från Comfort Racing till dig.

Här några av gissningarna:

Tommy Ovesen: Hej, jag tror att bildgåtan är en DKW F12 / DKW 1n 1970.

Lars Jangbeck: Sannolikt DKW F 11.

Anders Holmberg: Jag tror att det är en Ford Pickup från runt 1959, närmare klarar jag ej.

Lennart: Hej, föreslår Trabant.

Örjan Silfverling: Borgvard Isabella, en gissning från en flitig läsare från Öland. Jag ägde en på 60talet, når jag låg i lumpen.

Gunnar Eriksson: "jag tror att det är en DKW F11 på bilden, men den ser ut att sakna vindrutetorkare".

Olle Odsell: Hej Det är nog en DKW Junior. Visades första gången på Frankfurtsalongen 1957 men började produceras först 1959. Tvåtaktsmotor 3 cyl på 741 cc och 34 Hk. Den vidareutvecklades 1963 till DKW F12 som vi sett någon i RHK 1000-cupen på senare år.

Jag har ett roligt minne från början av 70-talet då en SSK-medlem Peter Bendix tävlade med en F12 på istävlingar i Västerås. Han var hopplöst sist men hade ordnat spons från en annan SSK-are Claes Livijn som jobbade på Svenska Ford. Så på sidan av F12-an stod det: "Det går fortare med Ford Escort".

Knut Wolland: Hei! Tror bilen i bildgåtan er en DKW junior/F11 , mellom 1958/62. Mvh Knut Wolland 3630 Rødberg NORGE.

Dag Öqvist: Citroen DS 11 Årsmodell 1963.

Johnny Williamsson: Jag tror att det är en Borgward Isabella 50-talets mitt.

Göran Åman: Jag tror det är en Borgward Isabella tidigt 60-tal.

Reimer Thomsson: Isabella Borgward.

Ulf Wittblad: Är det en Lloyd 600? Eller LP?

Vad är detta?

2015-08-17

bildgåtan

Vad sjutton är det här, vilket årtionde och var är bilden tagen?

Vi är lite osäkra på vad det exakt är och vem som har byggt dessa två Beachbuggys. Men här kommer några svar:

Mats Erdin: Bilden är från Marmorhallarna i Stockholm och det är beachbuggys på bilden årtal sent 60tal.

Dan Jonsson: Tror att bilden är tagen inne på marmorhallarna, slutet av 60-talet.

Marc de Dardel: Jag tror senaste bilden visa en buggy och en trike, bägge med VW-motorer. Bilden tagen på 70-talet i Marmorhallarna, på Birger Jarlsgatan nära Stureplan.

Reimer Thomsson: Den vänstra är en beachbuggy hembygd förmodligen med VW motor. Med vänlig hälsning,

Nästan för 50 år sedan

2015-06-16

bildgåtan

Var är vi nu och vilket år kan det vara? Känner du igen någon av bilarna?

2015-08-17 Dagens bild är tagen på Nybrogatan i Stockholm. Hotell Appolonia, t v ligger på nr 63 och strax bortom detta korsar Kommendörsgatan. På bilden ser vi t v en Borgward Isabella och framför den en Opel Rekord. Taxin t h är en Plymouth Valiant, en mycket vanlig taxibil på den tiden. Bilden är tagen på högsommaren och jag skulle hävda nästan mitt på dagen då skuggorna är korta. Årtalet, jag gissar på 1965. Möjligen 1966. Hälsningar Bengt Dieden

En knepig uppgift

2015-05-19

bildgåtan

Det här kanske inte är helt lätt, men försök att minnas och berätta vad du ser på bilden. Lycka till!

2015-06-16 Tack för alla svar, första rätta kom från Knut Andersson i Norge.

VW T-1, ombygget til Reeva GT.

Vilket är helt rätt, Karl-Ola Englund har byggt bilen med kaross i glasfiber och bottenplatta från VW Typ 1. Detaljarbetet är av mycket hög klass och detta är den andra Reevan som Karl-Ola byggde.

Foto från Scania Vabis

2015-04-15

bildgåtan

Vad kan du berätta om bilden, ju mer fakta desto bättre. Lycka till!

April månads vinnare är Rolf Nordström och Sven Eric Holm

Det där är en VW-1200 motor. Årsmodell ca 56-57-skulle jag tro. Har skruvat i åtskilliga, med start på yrkes-skolan i mitten av –60 talet. Sen i det fortsatta yrkeslivet som bilmek. Tog ca 15 min, för 2 man att ta ur en motor. Minns att det fanns satser för att “ värmetrimma” motorerna. Satserna bestod av skumgummi- och vanliga gummi-lister, som man skulle täta alla skarvar runt plåtkåporna med. Resultatet blev bättre, men det behövdes fortfarande långkallingar på vintern, när man åkte och temperaturen kröp ner emot –25*-30*C. Mvh Rolf Nordström Örnsköldsvik

Hej, Det vi ser är en VW 1200 motor. Kom i 61:an från augusti 1960 till 1300 kom senare på 60-talet. 1200 fans länge i Latinamerica. 34 hk standard modifierad standard (grupp 1) c:a 40 hk Trimmat bara c:a 44 hk p.g.a. bara 1 förgasare. Luftförvärmt insug bra på vintern, elvärmd choke. Solex förgasare och Boschgenerator. Historien kan bli lång men det får räcka. Mvh Sven Eric Holm

Tillbaka i Sverige

2015-03-18

bildgåtan

Vad pågår här? Vi är i Stockholm och det är den 21 maj 1967.

Mars månads vinnare är Lars Andersson.

Det måste vara studentkarnevalen i Stockholm. Karnevalsvägen gick från Norra Real till Skansen. Studentkarnevalen arrangerades vartannat år fram till 1967 då den föll i glömska på grund av studentuppror. 1977 upptas traditionen igen och döps till Quarnevalen. Hälsningar Lars.

Var är vi nu?

2015-02-18

bildgåtan

Vi är inte i Sverige och året är 2006. Vad kan du berätta om bilden? Första rätta och mest utförliga svar premieras med två isskrapor från Comfort Racing.

2015-03-18 Februari månads vinnare är Peter Sanell.

Hej Bilden är från assembly area på Goodwood. Tävling Goodwood Revival Troligtvis under fredagens träning eftersom läktaren är tom. Den blå bilen till vänster är skapad av Eric Broadley och är en Lola GT. Den första förlagan till Ford GT40. Eric Broadley lämnade Ford 1964 och resten är historia. Längst uppe till vänster i bild syns dörren till tävlingsledningen där jag hållit till sedan 1999 som tävlingsledare.

Ett annat intressant svar är: Bilden kommer från Pre grid området på Goodwood och Revival september 2006 inför starten på något sportvagns heat. Jag hade själv äran att tävla i Revival tre år senare och det är ett av de bästa minnena från hela min karriär, bland annat fick jag tävla mot Stirling Moss som för alltid kommer att vara förknippad med Goodwood. Han vann premiärtävlingen där 19 september 1948, bara 19 år gammal och dessvärre höll han på att mista livet i en olycka på samma bana 1962. Han låg då i koma i flera månader och var därefter delvis paralyserad i ett halvår. Efter det så avslutade han sin karriär i den absoluta toppen som Formel 1 men kunde inte låta bli att göra come back långt senare på lägre nivå med tävlande i bland annat BTCC. Hälsningar, Tony Ring.

2015-08-19 Bildgåtan med bilden från Goodwood är härlig, men det har blivit fel. Den blå bilen är inte den Lola Mk6 GT som det antas i texten. Jag känner till den väl, ägdes av John Mecom och var den enda privatägda Mk 6. Dom andra köptes av Ford när man skulle börja konstruera GT40 med hjläp av Broadley. Bilen var i och för sig på Goodwood för 2 – 3 år sedan stod i depån men tävlade ej. Med största sannolikhet är bilen på bilden en Costin. MVH Lasse Johansson Tyresö

Någonstans i Sverige

2015-01-15

bildgåtan

Året är 1967. Vad kan du berätta om bilden? Känner du igen bilarna, var är vi någonstans, människorna, modet. Första rätta och mest utförliga svar premieras med två isskrapor från Comfort Racing.

2015-02-18 Januari månads vinnare är Tore Thallaug.

Fjällbacka ner mot Stora Hotellet och hamnen. Om det är sommaren 1967, är det ju sista sommaren med vänstertrafik. Ford Cortina 63-66 med "karamellbaklysen", Opel Rekord kring 59-61 och en Volvo PV 444 1957/58 borde det vara färgen är väl smaragdgrön. Bilden är tagen på krönet där ICA låg. Bilen som skymtar i backen skulle kunna vara en Ford Tanunus efter 1965- Människor i typiskt 60-tals kläder. Hon på semester och lätt klädd i shorts - han troligen en "local" i väl varm klädsel för årstiden men lös och ledig. Kvinnan dom lurar dig på vägmärket om P-förbud (som byttes ut vid högertrafikomläggningen 3/9 1967) till de som gäller idag hade typiskt färggrann dress i lite "hippiekultur färger" som började dyka upp vid den hör tiden - tänk att det dessutom alltid var soligt förr... MVH Tore

Var sitter skylten?

2014-12-11

bildgåtan

Var hittar vi denna skylt och vilken svensk deckarboksförfattare beskriver ett mordiskt drama som utspelar sig här. Vad heter boken och när kom den ut? Första rätta svar premieras med två isskrapor från Comfort Racing. Lycka till.

2015-01-15 December månads vinnare är Tony Ring.

Ciao, den här gången var det inte svårt, skylten sitter uppe på fastigheten som jag har för mig ligger på Klevgränd eller i alla fall bakom Mariagränd i slutet på Götgatsbacken nere vid Slussen. Om jag inte missminner mig så tändes skylten upp efter att ha varit släckt en längre tid delvis för att den är en viktig del i Stieg Trenters bok "I dag Röd" som filmatiserades i slutet på 1980-talet. Tycker skylten känns lite som söderbornas svar på Hollywoodskylten i Los Angeles. Tony Ring

Vilken bil

2014-11-13

bildgåtan

Bilden är från 1949 och bilen står på en färja mellan Helsingör och Helsingborg. Vi söker bilmärke och modell, plus är om du kan berätta mer. Första rätta svar premieras med två isskrapor från Comfort Racing. Lycka till.

2014-12-11 Lars Falk som är kunnig i ämnet har valt ut vinnaren. Det är även Lars far som tog bilden 1949.

Bilen är en helt ovanlig Volvo, men med ett karosseri från Gustaf Nordbergs karosseri. Mekaniken hämtades från en Volvo PV655. Karosseribygget påbörjades 1932 och stod färdigt 1933.

Bilen visades för först gången inför allmänheten på Lidingö i november detta år. Kulörerna var dalablått och de smalare fälten i ljusgult. Designen var både vågad för sin tid men också "före sin tid" och så exceptionell att den visades på bild i New York Times i februari 1934. Venus Bilo, som skapelsen kom att kallas, sponsrades faktiskt av självaste Volvo även om det inte var officiellt. Men man kan nog hitta likheter i linjerna hos Volvos egen "Airflow" som kallades Carioca och som visades 1935.

På fyrtiotalet syntes bilen fortfarande på Stockholms gator men då var den omlackerad i två bruna kulörer. Enligt vad man vet hamnade bilen på omvägar i Danmark under femtiotalet. Det ser ju ut som om det kunde vara från den tiden som bilden härrör...

Vem kommer först med bilder på privatägda Thulin typ B....?

mvh Andreas Uddling

Var är vi nu?

2014-10-15

bildgåtan

Året är 1967 och det är bara några dagar kvar till den andra och tredje september då Sverige går över till högertrafik. Motorprinsen manar i Expressen: Ta det lugnt! Men var är vi? Första rätta svar premieras med två isskrapor från Comfort Racing.

2014-11-13 Dan Jonsson svarade med blixtrande hastighet, vi skickar två isskrapor från Comfort Racing,

Det är Stureplan, jag växte upp 2 kvarter därifrån och ”by the way” även jobbat på Comfort Custom. Trevlig sida ni har. Dan Jonsson

Känner du igen fordonen?

2014-09-16

bildgåtan

Här har det slutat riktigt illa. Känner du igen fordonen, tillverkare och modell? Första rätta och mest kompletta svar premieras med en T-shirt. Bilden kommer från Raine Öhlén.

2014-10-15 Som vanligt många svar, ni är väldigt duktiga på svensk bilhistoria. Första rätta svar kom från Anders i Åkersberga.

Hej! Vill säga 1) Renault R8 Major 2) Mercedes 220 s 1958 –59 med hela kofångar horn(baksidan av hornen hela ) 3) Dodge Fargo Pic –Up -59. Anders i Åkersberga

En 80- tals fluga

2014-08-20

bildgåtan

Vad berättar bilden? Vi kan hjälpa till med att bilden är från 1980- talet och Hasse Nyström som tidigare drev Comfort Racing är inblandad i projektet. Intresset var stort. Första rätta och mest kompletta svar premieras med en T-shirt.

2014-09-16 Tack alla! Vi har fått in väldigt många svar som låg nästan rätt.

Men Leif Pettersson svarade först, "Gregge bygger VW Roadster på Surbrunnsgatan". Vi skickar en T-shirt till dig. Läs mer om VW Roadster här.

Kanske allt för lätt

2014-06-24

bildgåtan

Känner du igen platsen och bilarna? Bilden är inskickad av Raine Öhlén, är det 1960- eller 1970- talet? Första rätta och mest kompletta svar premieras med en T-shirt.

Hej

SAAB:en i förgrunden är en 93 eller 92 d.v.s. en 50 tals bil med självmordsdörrar. Den blå SAAB:en däremot är en 60 talare. Det vet jag för jag har fyra stycken i varierande skick. Vattentornet i bakgrunden är SVAMPEN alltså är vi i Arboga (förlåt) menade givetvis Örebro. Håkan Huggare

2014-08-20 Tack för alla svar, vi skickar en T- shirt till dig Håkan.

En intressant bild

Spoca 2014-05-12

bildgåtan

Platsen är i Hälsingborg, ja det stavades så mellan 1912 och 1971, året måste vara 1955 och vi ser en samling spännande bilar. Vad kan du berätta om bilden, hur många bilar känner du igen?

Första rätta och mest kompletta svar premieras med en Spoca T-shirt.

Hej!

Platsen är Sundstorget, saluhallen ligger till vänster, den ser inte likadan ut som då den invigdes 1901, numera riven och man ser silona i hamnen i bakgrunden t.v. De revs efter att man försökt att planera in lägenheter i byggnaderna, det gick inte att lösa.

Bilar/fordon då. En Opel Rekord en 1953/54 står t.v. Till höger om den en Fuldamobil, den kom senare att licenstillverkas (med större bakruta) av Fram King Fulda i Helsingborg, karosserna gjordes på Ven fram till dess att fabriken där brann ner. Standard Vanguard, BMW Isetta, Ford och en VW-buss. Woodyn är en Chevrolet. På torget finns även tre Volvo Duett, ytterligare en VW-buss. På parkeringen vid gatan, en VW-buss, en Chevrolet, en Simca Aronde, Ford Prefect, DKW och så småningom ännu en Duett.

Obs motorcykelaffären på hörnan. 1955 hölls den stora utställningen H 55 som visade mycket nytt som blev stilbildande. Med vänlig hälsning Sten Sundström, BILLESHOLM

2014-06-11 | Tack Sten för ditt uttömmande svar på bildgåtan, vi skickar en T-shirt.

Vad kan du berätta om bilden?

Spoca 2014-04-16

bildgåtan

Kommer du ihåg bilarna? Vilka bilmärken är det? Platsen är kanske omöjlig att känna igen, vi kan tipsa om att det är i Stockholm. Vi är själva osäkra på några av bilarna, så här behövs det hjälp.

Första rätta och mest kompletta svar premieras med en Spoca T-shirt.

Hej!

Platsen i Stockholm knäcker jag inte men bilarna är rätt lätta att identifiera. Bakre från vänster en Renault 6, ett halvt misslyckat mellanspel större än R4. VW Bubblan är svårbestämd årsmodellmässigt men är mellan åren 1958 - 1966 . Valianten längst bak är av årsmodell 1964 eller 1965.

Längst till höger står en Triumph Herald 1200 Estate, årsmodellen är 1962 eller nyare eftersom den verkar ha vitt gummi på stötfångaren, tidigare var de lackade i bilens färg. Dock är den senast av 1967 års modell, sen kom Herald 13/60 med annan front. Första från vänster i hitre raden är en 2-dörrars Opel Rekord av årsmodell 1972 - 1977, närmare är svårt att komma. Nästa VW Bubbla hamnar i samma fack årsmodellmässigt som den bakre, alltså 1958 - 1966. Sist har vi en DAF 55 med likaledes svårbestämd årsmodell men tidigast 1967 och senast 1972.

Mvh Mats Bergström

Ni är verkligen duktiga, det har kommit in många svar. Vi har vid bedömningen tagit hänsyn till att det är omöjligt att pricka in adressen för alla ute i vårt avlånga land. Några har svarat Rindögatan med K1 och Erik Dahlbergsgatan i bakgrunden - Södra Roslags tingsrätt på Erik Dahlbergsgatan - Valhallavägen - Solna vid överskottsförsäljningen som syns i bakgrunden. Rätt svar, som några kunde, är att fotografen står på Brantingsgatan och blickar ner mor Erik Dahlbergsgatan och K1.

2014-05-08 | Tack Mats, du var först med ett uttömligt svar, vi skickar en T-shirt till dig. /Spoca

Känner du igen bilen?

Spoca 2014-03-13

Vet du var bilden är tagen och vad kan du berätta om bilen?

Första rätta och mest kompletta svar premieras med en Spoca T-shirt.

Hej!

Kul med bildgåtan.

Ser ut som fotot är taget hos Hans Ostermans AB i deras Marmorhallar. Borde väl i så fall vara vid någon av Pickos utställningar ”Sportvagnen och Vi” tror jag de hette. Bilen är i varje fall den Facett som Saabmedarbetaren Sigvard Sörensen byggde privat efter egen idé på ett av de sex tillverkade Saab 94 chassina D.v.s. Saab Sonett 1 som man tog fram 1956 och som var bland de första sportbilarna med monoqocue istället för rörram.

(Långt före Colin Chapman) Facetten baserades på chassinummer 4 av de 6 sonetterna. Den bilen som var grön har nu återuppstått och om jag förstått rätt är Facetten som blev rejält ramponerad baktill när det begav sig också på väg att återuppstå. Har för mig den var vit från början och jag tror den blev klar runt 65-66 någon gång. Vill minnas att den blev omlackerad senare, vilket bilden antyder. Möjligen var den röd?

Sigvard Sörensen byggde också en Formelbil med samma namna och baserad på Saabdelar. Den kördes av honom själv och Ferdinand Gustavsson runt 1966-67. Bifogar en bild på den bilen

Mvh Bosse Lindman

Bosse Lindman

2014-03-27. Tack Bosse du var först med rätt svar. Vi skickar en T-shirt idag. /Spoca

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Axelini Prau.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.