Spocapedia

Rally panel för Volvo Amazon

Många menar att Hasse Nyström på Comfort Racing var biltillbehör företagens Bert Karlsson. Hasse visste vad som gick att sälja! Många av kunderna under 1970- talet var Volvo Amazon ägare. Tyvärr fanns det dåligt med plats för extra instrument i bilarna. Förtjänsten på varvräknare, oljetrycksmätare, vatten- och oljetemperaturmätare var bra så här var det intressant att öka försäljningen.

I början av 1970- talet tar Hasse fram rally panelen som internt benämns HN1. Här fanns det plats för ett 80mm- och tre stycken 52mm instrument. Panelen monterades över instrumentbrädan i Amazonen och inga extra hål behövde borras. Priset på panelen var lågt, men Comfort Racing fick sälja många instrument.

Rally panel

Vi ser här ett bra exempel på god design från 1970- talet

Hasse hämtade hem en instrumentpanel från bilskroten på Lidingö och modulerade upp den nya panelen. Sen anlitades en finsnickare som tillverkade verktyget i trä och panelerna vakumformades. Verktyget ersattes senare med ett i aluminium.

Det är svårt att säga hur många paneler som tillverkades, men Hasse tror att det var ett stort antal. Det är inte ofta vi ser dessa paneler men Comfort Racing har en panel kvar. Intressant är att Comfort Racing blev KG Knutssons största återförsäljare för VDO instrument.

Rally panel

Comfort Racings katalog nr:5, 1973

Andra har även läst

BILDMUSEET - Nostalgi och vackra bilar.

MENINGSFULL DESIGN - Snygga tavlor och posters.

GÅLÖBASEN - Röken ligger tät.

BILDGÅTAN - Äldre bildgåtor.